Какво представлява сгъваемият стол за къмпинг?

Posted on Jan 24, 2015

Какво представлява сгъваемият стол за къмпинг?

За разлика от обикновените мебели, предназначени за поставяне в дома, сгъваемите маси и столове са изработени от леки материали, което ги прави лесни за пренасяне и подходящи за всякакви дейности на открито, при които човек се нуждае от удобно място за сядане. Тяхната способност да се сгъват и прибират в плоско състояние, заемайки компактни размери, ги превръща в удобно къмпинг оборудване, подходящо за риболов, поход с кола, плаж, излет сред природата или за поставяне в градината или на терасата.

Освен за външни, сгъваемите столове се използват и за вътрешни мероприятия, събиращи големи групи от хора – погребения, религиозни служби, спортни събития или състезания. Те идват на помощ винаги, когато човек има нужда от допълнителен стол. Сгъваемият стол намира приложение и в професионалната борба – като оръжие срещу противника.

История на сгъваемия стол

Сгъваеми столове са се използвали още в Древен Египет, Гърция, Рим, както и от шведските викинги. Рамката на столовете в началото се е правела от дърво, рядко от метал. Дървесината е била инкрустирана с красиви художествени рисунки, била е украсявана и позлатявана допълнително, а понякога като допълнителен материал се е използвала и слонова кост. За разлика от днес, тогава те са служели повече като украса за дома, отколкото като необходима мебел за дома или оборудване за къмпинг. В Северна Европа са открити останките на 18 сгъваеми стола, за които се смята, че датират от Северноевропейската бронзова епоха – един от тях е известният сгъваем стол Daensen.

През Средновековието сгъваемите столове са широко разпространени и се вписват с духа на времето като литургична мебел, поставена в църквите. Постепенно и през следващите епохи приложението на сгъваемите столове се разширява – неговата практичност е оценена и те започват да се използват все по-често не просто за украса на дома, но и за семейни събирания и мероприятия на открито.

Сгъваемият стол е патентован през 1855 година в Съединените Щати от Джон Хам. Преди това, през 1947 година, Фредерик Арнолд създава първия алуминиев сгъваем стол със седалка и облегалка, изработени от лейкопласт. До 1957 година компанията на Фредерик Арнолд, намираща се в Бруклин, Ню Йорк, е произвеждала над 14 000 стола всеки ден. Малко по-късно при изработката на сгъваеми столове са включени вариации от други материали – твърда пластмаса, метал или дърво. Моделите се разрастват и усъвършенстват, а самите сгъваеми столове стават неразделна част от човешкия бит.

Видове сгъваеми столове

Дървени сгъваеми столове. Съществуват най-различни по дизайн видове сгъваеми столове, направени от дървен материал – от обикновени столове, подходящи за събития до стандартни градински столове. Неоспорим факт е, че дървеният материал допринася за добрия външен вид на сгъваемия стол – един дървен стол изглежда много по-изискано от пластмасовия си или метален конкурент. Дори се изработват специални дървени сгъваеми столове, предназначени за официални поводи, като сватби, коктейли, партита и най-различни събития, изискващи стилно обзавеждане и декорация. Този тип столове се отличава с по-сложен дизайн, украса на дървения материал, подплатени седалки и подлакътници. Дървените сгъваеми столове често приличат на обикновените, предназначени за трапезария, с тази разлика, че първите могат да се сгъват, да се прибират на скрито място, от където да се вадят само при нужда или за специални поводи.

Пластмасови сгъваеми столове. Столовете, изработени от пластмаса, са често използвани за различни събития и дейности, при които красивото обзавеждане не е от първостепенно значение. Те са по-евтини от дървените и металните, по-леки и по-удобни за пренасяне от едно място на друго. Предимството на един метален стол, а също и на дървен стол, се крие в здравината и трайността на материала. За сметка на това обаче, пластмасовите са значително по-леки и в някои случаи са предпочитан вариант. Почистването им е много лесно – напръскват се с вода от маркуч и се подсушават с кърпа. По-трудни за почистване, а и по-скъпи, са сгъваемите столове, които са с подплатени седалки. За сметка на това обаче, те са по-удобни, особено ако предстои по-дълъг период на седене, например по време на риболов.

Метални сгъваеми столове. Сгъваемите столове с метална конструкция са по-надеждният вариант, отколкото пластмасовите. Класическият сгъваем градински стол е изработен от олекотена метална рамка, която придържа седалка и облегалка от плат. В зависимост от дизайна, тези столове могат да бъдат ниски или със стандартна височина, с регулируеми или фиксирани ъгли. Някои модели сгъваеми столове са с по-издължена ергономична форма на облегалката за по-удобно облягане, а други са с удължена седалка, позволяваща изпъване на краката. И двата модела са подходящи за поставяне в градината или на плажа, за къмпинг, парти или пикник, въпреки че вторият не се сгъва така компактно, както стандартните модели. Като цяло металните сгъваеми столове са предпочитан вариант с доказано качество и издръжливост, макар да са по-тежки от пластмасовите. При изработката на рамка за метални сгъваеми столове най-често се използва стомана или алуминий.

Сгъваемите столове със стоманена рамка са възможно най-здравите. Стоманата е качествен материал, чийто единствен недостатък е теглото – сгъваемите столове от стомана са по-тежки от всички останали. Сгъваемите столове с алуминиева конструкция са леки и надеждни. Алуминиевата рамка гарантира качество и сигурност на продукта.

Сгъваеми столове тип шезлонг. Сгъваемият стол-шезлонг разполага с плат (100% полиестер или мрежест полиестер) или плетка, прикрепена към дървена, метална или композитна рамка. По-обикновените модели от този тип изглеждат точно като хамаци, закрепени за рамка, а някои наподобяват традиционните сгъваеми столове. Много от предлаганите столове-шезлонг са сравнително тежки и обемисти, но изглеждат добре и са удобни. Много подходящи са за плаж или поставяне в градина, но, тъй като са направени от по-дебел плат, ако се намокрят по време на дъжд, изсъхването им отнема повече време. Затова трябва много да се внимава – рискът от плесен не е малък, тъй като платът задържа вода. При такива случаи белите столове тип шезлонг са по-подходящ вариант, тъй като могат да се третират с белина.

Сгъваемите столове от този тип, които са с метална или композитна рамка, са по-леки от тези с дървена и по-подходящи за къмпинг с кола, тъй като седалката им е прикрепена чрез пласмасова мрежа, вместо чрез въже. Подобни на този тип са малките сгъваеми столове, които са идеални за туризъм, понеже са много компактни. Сгъваемите столове тип шезлонг с дъвена конструкция обикновено са предпочитани за плаж. Като цяло този тип столове осигуряват максимален комфорт, удобство за гръбначния стълб, лесно сгъване и разгъване, степени за фиксиране на облегалката и заемат сравнително малко място в багажа.

Сгъваеми столове без крака. Възможно най-олекотеният вариант за туристи, тръгнали на поход пеша, са сгъваемите столове, при които липсва рамкова конструкция. В същността си те са имитация на стол – представляват просто парче плат, мека седалка и облегалка, между които има панти за регулиране. Чрез тях сгъваемият стол се сгъва и разгъва за секунди, точно както се разлистват страниците на книга. Този вид обаче не може да стои в разгънато положение, без тежестта на човек, т.е. стоят разгънати, само ако някой е седнал на тях. Тяхна основна функция е да направят стоенето на земята по-удобно, придържайки гърба и бедрата и осигурявайки изолация от студения под. Платът им най-често е полиестер, тъй като е мек, устойчив и лесен за поддържане. Предлагат се най-различни модели – създадени като интересно обзавеждане за дома или като специално пригодени мебели за къмпинг.

Сгъваеми столове според техния ранг (клас)

Нисък клас сгъваеми столове – столовете от този клас обикновено са направени изцяло от пластмаса (това са най-леките и евтини сгъваеми столове) или от стоманена рамка с пластмасова седалка и облегалка. Най-често се използват за обществени събития и не са предпочитани от туристи, тъй като са нетрайни, не са способни да издържат на всякакви атмосферни влияния и нямат допълнителни удобства.

Среден клас сгъваеми столове – в този клас попадат столове, изработени от най-различни материали (дърво, пластмаса, стомана, алуминий). Минусът при тях обикновено е липсата на допълнително покритие към плата или материала на рамката, което ги прави сравнително нетрайни и неудобни при по-продължителна употреба. Сгъваеми столове от среден клас често се използват за дейности на открито, кафенета и бирарии.

Висок клас сгъваеми столове – тук отново попадат столове от всякакви материали, които обаче са допълнително подсигурени със защитно покритие както на плата, така и на рамката. Те са изработени по начин, гарантиращ, от една страна, здравина на продукта и, от друга, лекота и компактност – важно условие за всеки къмпингар. Седалките и облегалките от високия клас столове са допълнително подплатени и в пъти по-удобни от останалите. Седалката може да бъде регулирана в избрано от собственика положение, като регулацията притежава и плъзглащ механизъм със заключваща система (при ниския и средния клас положението на седалката е фабрично регулирано и не може да се променя). Платът може да е 100% полиестер или мрежест полиестер с винилово покритие* (т. нар. материя “textline”, славеща се като изключително качествен материал, който притежава способност да диша, следователно не запарва и устоява на влажни атмосферни условия).

Високият клас задължително подсигурява още допълнителни екстри, като поставка за чаши или бутилки, ергономична възглавница, която обикновено може да се маха и да се използва и в други ситуации, или цялостна ергономична форма* на облегалката, гарантираща максимален комфорт в облегнато положение. Голямо предимство при високия клас са също извитите меки подлакътници, които обикновено са лесни за вадене и почистване. Висококачествените сгъваеми столове намират широко приложение и са изключително универсален продукт – подходящи са за къмпинг ваканция, риболов, за поставяне в градината или на терасата, както и за всякакви дейности на открито, изискващи удобно място за продължително седене.

*Виниловото покритие е познато също като PVC покритие. Използва се както при твърди материали като тръби и други конструкции, така и при меки – изкуствена кожа, дъждобрани, завеси за баня, подово покритие. Основната му функция е да направи продукта по-издръжлив на метеорологични условия и да го предпази от бързо износване.

*Ергономичната форма на столовете се грижи за това тялото да стои в подходяща за формата на гръбначния стълб позиция. Удобното облягане на гръбнака при продължително стоене е от първостепенна важност, а ергономичната форма пасва на извивките на тялото, като гарантира намаляне на мускулното напрежение, както и избягване на бъдещи болки и травми в областта на гръбнака, кръста и раменете.

 

5 more

  • 10 Actors Arrested Whilst Filming Certain criminal offences are so common that they rarely reach the newspapers. Well, at least that's usually the case unless those offences were committed by a celebrity, of course. Then […]
  • 10 Worst Things The Kingpin Has Ever Done As far back as he could remember, Wilson Fisk always wanted to be a gangster. He was able to achieve that goal through hard work and perseverance, rising through the ranks of New York's […]
  • 15 Most Underrated Nintendo 3DS Video Games Of All Time We can all agree that the Nintendo 3DS has had a great run. It has had some absolute classics, like the re-releases of Ocarina of Time and Majora?s Mask, a handful of excellent Pokémon […]
  • How to make your own faction in Endless Space 2 Endless Space 2?s races are a fascinating bunch who wouldn?t seem out of place in a Mos Eisley cantina, but maybe you?ve had enough of them. Or perhaps you want your next galaxy to be […]
  • Friday The 13th is a smashing slasher sim Friday the 13th [official site] is occasionally tense and often hilarious in the way that long-running horror franchises tend to be. As Jason, your objective is to kill every […]